УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,  Профилирана природо-математическа гимназия е училище с

...
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,  Профилирана природо-математическа гимназия е училище с
Коментари Харесай

Отворено писмо от колектива на Профилирана природо-математическа гимназия - Ловеч

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 Профилирана природо-математическа гимназия е учебно заведение с обичаи. Не един или двама са тръгнали по своя път от Нашата гимназия. Няма Национално външно оценяване, или математическа олимпиада, или съревнование, в което нашите възпитаници да не са заели първите призови места в класирането. Само през предходната образователна година двама възпитаници от ППМГ получиха единствените в Област Ловеч цялостни шестици по математика на извършеното Национално външно оценяване в 7 клас, получавайки оптималните 100 точки. Средният резултат на всички възпитаници по математика в гимназията е мн. добър 5,27, а по български език и литература е мн. добър 5,28. Това отреди 11 място в страната по междинен резултат от НВО и осмо място в България единствено по математика. Гимназия от провинциалния град!

 Всичко това е резултат от качественото образование по математика и български език и литература, естествени и филантропични науки в учебното заведение и съществуването на доста спомагателни благоприятни условия за подготовка в кръжоци и школи. Вече трета година работим с преподаватели от ВУЗ в школи по математика, което стартира да дава своите плодове. „ Нова горделивост за България! “ – възкликнаха медиите, когато тимът по математика на ППМГ се върна с първо място от Десетия интернационален конкурс „ Математика и планиране ”, провел се през месец май предходната година в съветската столица Москва.

 Къде, в случай че не в Математическата, направихме първата смарт класна стая в региона. Таблети-лаптопи за учителите и таблети-лаптопи в раниците на децата, електронни уроци и електронни домашни – това към този момент е реалност за учениците от 6 „ а “ клас. Въвеждането на осведомителните и информационни технологии в класната стая и в раниците на учениците затвърждава позицията на гимназията като новаторско учебно заведение.

 В неделя, 15 януари 2017 година, ловешки уебсайт разгласява публикация, в която разяснява съгласувания от общината план-прием за учебните заведения за идната образователна година. В публикацията има серия погрешни обстоятелства и манипулативни внушения.

 В четвъртък, 12 януари 2017 година, Началникът на РУО – Ловеч Еленко Начев инициира среща в постройката на Община Ловеч с шефовете на учебните заведения, които изложиха причини в отбрана на предлагания от тях план-прием. Законът за предучилищното и учебното обучение не изисква сходен конгрес нито може да разпорежда пълномощия на сходна среща за разискване, или за взимане на решения. На срещата не е предлагана, още по-малко одобрявана, концепция на общината за план-прием през идната образователна година. На форума са участвали синдикатите след джука покана от страна на кмета на Община Ловеч, само че без писмена покана от уредника – РУО – Ловеч. На идващия ден – 13 януари 2017 година, още веднъж е имало среща евентуално в състав – кмет, заместник-кмет, шеф на РУО, без наличието на шефове на учебни заведения и синдикати. Ловешки уебсайт излиза по-късно с редица непроверени и може би нарочни неточности. Предложението на общинската администрация било за понижаване на паралелките в ПЕГ „ Екзарх Йосиф I “, ППМГ, ПГМЕТ и ПГВМ. Да, да понижим приема на възпитаници в математическа! Цитираме: „ обективната информация за броя на учениците и устойчива наклонност за тяхното понижаване, при отчитане на повишение на количеството и качеството на образованието “ и „ след мониторинг на посещаемостта и качеството на образованието. “

 Мониторингът за посещаемост демонстрира отлични резултати, точно с него доказахме, че сме гимназия, в която се води пълностоен, естествен и спокоен образователен развой. Това беше установено със съответните протоколи от страна на Община Ловеч и Регионалното ръководство на образованието. Направените инспекции констараха не повече от 7-8% отсъствия на възпитаници от гимназията в границите на заболяваемостта. За достиженията на нашите възпитаници към този момент писахме. Разполагаме с най-хубавата материална база в региона. Едно от изискванията, записано в Закона за предучилищното и учебното обучение, за осъществяване на план-приема е разполага ли учебното заведение с материална база. Не инцидентно всяка година ни избират да сме домакини на редица национални олимпиади и надпревари.

 Нито качеството на образование и реализирани резултати, нито посещаемостта могат да защитят редукцията в приема на Математическата. Дори още нещо – мониторингът още не е завършил, тъй като той би трябвало да наблюдава развиването на учебните заведения под мониторинг най-малко две образователни години. Още едно погрешно изказване от ловешкия уебсайт е, че с намаляването на децата няма да може да бъдат достигнати паралелките от предходната година. На процедура в този момент седми клас приключват 357 деца, а осми клас – 150. Това допуска повече деца, които ще аплайват след 7 клас спрямо предходната година. Миналата година имаше към 140 двойки на НВО. А тази година в приема ще аплайват всички, които са се явили на НВО, без значение от резултата. Трябва да прибавим, че в Математическата във всеки випуск, всяка година, идват към 20 възпитаници от други области и общини.

НИЕ, ВСИЧКИ КОИТО съдебномедицинска експертиза СВЪРЗАНИ С МАТЕМАТИЧЕСКАТА ПИТАМЕ:

За кои от всичките гореизложение обстоятелства, Вие намаляте приема в гимназията?
Кой персонално застава с името си зад по този начин изнесените обстоятелства в ловешкия уебсайт, тъй като ние заставаме с имената си зад това писмо?
За сметка на кого би трябвало план-приемът да бъде понижен в най-жаланите учебни заведения в град Ловеч?
План-приемът не би трябвало ли да задоволява нуждата от качествено обучение?
В кое учебно заведение бихте, или сте, приключили междинното си обучение в град като Ловеч? Ако имате деца, в кое учебно заведение в град Ловеч бихте ги записали?

 Ние, учителите от ППМГ – Ловеч, показваме намерено своето неодобрение против решението – чие е, не знаем – да бъде понижен приемът за образователната 2017-2018 година с една паралелка. Не са ни известни претекстовете и това още повече ни навежда на мисълта за задкулисие и способи, които смятахме, че отдавана са забравени. Ето за какво още по учудващо е мнението на висшестоящите да управляват желанията на учениците и техните родители къде би трябвало да учат децата.

Как ще ги принудите Вие?!

Учителите на ППМГ

Инфо: www.pmg-lovech.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР